Görele hangi Türk boyundan?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…
Görele laz mı?
Nüfusun çoğunluğunu Türkmen/Çepniler oluşturmaktadır.
Giresun Görele Rum mu?
Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.
Görele ne zaman Giresuna bağlandı?
1879 yılında Trabzon’a bağlı Görele’de bir kaza teşkilatı kuruldu. 1923 yılında Giresun il olunca Tirebolu kazasıyla birlikte Giresun’a bağlandı. 1916 yılında Rus işgaline uğrayan Görele, 13 Şubat 1918’de çevresiyle birlikte bu işgalden kurtuldu.
Giresunlular Çepni mi?
Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşur. Batıda Bulancak, güneyde ve güneydoğuda Dereli ve doğuda Keşap ile çevrilidir.
Görele Alevi mi?
Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir. Bugün Karadeniz Çepnilerinin önemli bir kısmı Sünni’dir.
Giresunlular Alevi mi?
Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Görele’nin neyi meşhur?
Yetiştirilen başlıca ürünler fındık, mısır ve çaydır. Kemençe bölgenin en önemli müzik aletidir. Aslında Görele’ye “Kemençe’nin başkenti” denir. İlçe merkezinde büyük bir keman heykeli vardır.
Giresun Alucra Çepni mi?
Bu makaledeki bilgileri doğrulamak için ek kaynaklara ihtiyaç vardır. Lütfen güvenilir kaynaklar ekleyerek makaleyi iyileştirmeye yardımcı olun. Kaynak gösterilmeyen içerikler itiraz edilebilir ve kaldırılabilir. Alucra, Giresun ilinin bir ilçesidir.
Giresun Görele soyu nereden gelir?
Görele ismi, bugünkü Eynesil kentinin çıkışında, “Görele Burnu” olarak adlandırılan, antik çağda kalıntıları bulunan “Coralla/Koralla” kentinden gelmektedir.
Giresun’da hangi ırklar var?
M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren Türk varlığının olduğu düşünülmektedir. M.Ö. 7. yüzyılda İskitlerin Karadeniz’e göç etmesiyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları yaşamaktadır; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Giresunlular nereden gelmiştir?
GİRESUN TÜRK FETHİNDEN ÖNCE 7. yüzyılda Kimmerler ve Sakaiar’ın (Saka halkı) Karadeniz’e göçüyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları yaşamaktadır; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Giresunun kökeni nereye dayanır?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve bir Türk yurdu olmuştur. Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni olarak adlandırılmıştır.
Giresun hangi ilden ayrıldı?
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmesiyle Kerassu Osmanlıların eline geçmiş ve ismi Giresun olmuştur. Tanzimat’a kadar Osmanlı idaresinde Trabzon’un bir kazası olan bölge, daha sonra Şebinkarahisar’a ve tekrar Trabzon’a bağlanmıştır.
Giresun’u kim fethetti?
Hacıemiroğulları 1347’de Fatsa ve Ünye’yi, 1396’da da Giresun’u fethetti.
Giresunlular hangi boy?
1515 tarihli nüfus kayıtlarına göre bugünkü Giresun ve çevresindeki iller Çepni yerleşim yerleri oldukları için Vilayet-i Çepni olarak adlandırılıyordu. Çepniler, Akkoyunluların başlıca güçlerinden birini oluşturan kabilelerden biridir.
Giresun’da hangi ırklar var?
M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren Türk varlığının olduğu düşünülmektedir. M.Ö. 7. yüzyılda İskitlerin Karadeniz’e göç etmesiyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları yaşamaktadır; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Görele ismi nereden gelir?
Görele ismi, antik çağlarda kalıntıları bulunan “Görele Burnu” olarak adlandırılan, bugünkü Eynesil kasabasının çıkışındaki “Coralla/Koralla” kasabasından gelmektedir. Görele Burnu’nda Bizans döneminden kalma dört kale kalıntısı bulunmaktadır.
Hangi boydan olduğunu öğrenme?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.