Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Bu alanları işgal etmek diğer apartman sahiplerinin haklarını ihlal edebilir. Bu nedenle, ortak alanlar işgal ediliyorsa, apartman sahipleri apartman veya site yönetimiyle iletişime geçmeli ve durumu bildirmelidir.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?
Mahkeme kararı uygulanmazsa ne yapılabilir? Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi bu konuda cezai yaptırımları düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.
Binanın ortak kullanım alanları nerelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, destekler ve taşıyıcı sisteme dahil olan tüm yerleri kapsar.
Apartman bahçesi kullanım hakkı kimin?
Apartmanlarda bahçe kullanımı ve sorumlulukları. Paylaşımlı kullanım, paylaşımlı sorumluluk. Konut bahçelerini kullanma hakkında bilmeniz gerekenler. Apartman ve mülklerdeki bahçe ortak bir alandır ve tüm apartman sakinleri bu alanı mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Ortak kullanım alanı ne demektir?
Ortak alan nedir? Ortak alanlar, ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinin dışında bulunan ve ortak kullanıma açık alanlardır. Ortak alanları kim belirler? Apartman veya binalardaki ortak alanlar önceden imzalanan bir sözleşmede belirtilebilir.
Sığınağa eşya koymak yasak mı?
Eşyalar Apartman Barınağında saklanabilir mi? Eşyalar paylaşımlı konaklamada saklanamaz ve depolama amaçlı kullanılamaz. Eğer öyleyse, bina yönetimi sorumludur; bina yönetimi yoksa, diğer sahiplerden biri bunların kaldırılmasını talep eder.
Ortak alan ihlali nedir?
Apartman ortak alanlarının işgali; Ana yapıda ortak alan olarak öngörülen veya ortak tesis olarak kullanılan yerlerde, bölümlerde, tesisatlarda veya eşyalarda diğer apartman maliklerinin izni olmaksızın onarım, boyama, tadilat vb. gibi değişiklik ve yenilikler yapılması ve bu alanların izinsiz kullanılmasıdır.
Ortak alana müdahalenin önlenmesi davasını kimler açabilir?
Bu mülkiyet haklarına dayalı bir talep olduğundan, apartman sahibi yalnızca apartman sahibiyse talebi sunabilir. Ancak, apartman sahibi olmayan bir yöneticinin diğer maliklerden talebi sunması istenirse, kendisine özel vekaletname verilmelidir.
Apartman kurallarına uymayan kişiler hakkında ne yapılır?
Kat Mülkiyeti Kanunu, İdari Suçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Konut Yönetmeliği gibi yasalarla korunmaktadır. Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz konutlar hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Mahkemesi, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.
Bina önü kime ait?
“Çalışma istasyonlarının önündeki açık yeşil alan, apartman binasının veya mülkün ortak alanıdır. İş müşterileri için masa, sandalye kurarak veya kış bahçesi oluşturarak tek başına kullanım mümkün değildir,” diyor kat mülkiyeti. Yasaya göre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, daire sahipleri ortak alanları ve tesisleri mülkteki paylarına orantılı olarak kullanma hakkına sahiptir.
Apartman çatısına eşya konur mu?
MODERN YÖNETİM PROFESYONEL APARTMAN YÖNETİMİ 8 – Kemirgenlerin yiyebileceği yiyecekleri ve kullanılmayan eşyaları depo, barınak, çatı katı ve garajlara gelişigüzel koymak yasaktır. (Kiracıların ev sahibinin izni olmadan barınak ve depo gibi alanlara eşya koymaları kesinlikle yasaktır.)
Apartman ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanın işgali hakkında nereye şikayette bulunabilirsiniz? Bir işgal varsa, önce belediyeye şikayette bulunun. Belediyenin cevabına bağlı olarak, Sulh Hukuk Mahkemesi’nde müdahaleyi yasaklamak için dava açacaksınız.
Balkonlar ortak alan mı?
Balkonlar ortak alan değildir ve Yargıtay’ın bu konuda bir kararı yoktur.
Ortak kullanım alanlarında nelere dikkat etmeliyiz?
Kamusal alanlarda başkalarının kişisel alanlarına, mülklerine, haklarına veya tercihlerine saygı göstermeliyiz. Başkalarına zarar vermemeli, hakaret etmemeli, istismar etmemeli veya yalan söylememeliyiz. Başkalarına yardım etmeli, arkadaş canlısı olmalı, selamlaşmalı ve teşekkür etmeliyiz.
Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.
Kat mülkiyeti kanunu 33. madde nedir?
Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında bizzat dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.
Kat mülkiyeti kanunu 25 madde nedir?
Madde 25 – Kat maliklerinden biri, bu Kanuna göre borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için dayanılmaz bir hâle getirecek şekilde ihlal ederse, hâkime başvurarak o kat malikinin bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyet hakkının kendisine geçirilmesini isteyebilir.
Yönetim planı kat maliklerinin ne kadar çoğunluğu ile değiştirilebilir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28. maddesine göre, yönetim planı tüm kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim planında değişiklik yapılması için tüm kat maliklerinin 4/5’inin onayı gerekir.