Ardahan kökeni nedir?
Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.
Ardahan yerlileri kimlerdir?
Bu arada Ardahan’daki Hanak-Damal/Meşe Türkmenleri, yani Ardahan Türkmenleri, çoğunluğu Yaylacı ve kışlık yerleşimciler olup, giyim, sofra ve tekstilleriyle Oğuz gelenek ve göreneklerini yaşatan kişiler, Uzun Hasan tarafından Maraş.Altı’daki yerlerinden çıkarılıp sınır muhafızı olarak görev yapmışlardır. Burada görevlendirilmişlerdir.
Ardahan hangi Türk boyu?
Ardahan ili yaklaşık 3000 yıllık bir tarihe sahiptir ve 628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türkleri tarafından ele geçirilmiş ve Ardahan ismi verilmiştir. 1068 yılında Sultan Alparslan tarafından fethedilmiştir. 29 Mayıs 1555’te Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Ardahan Kürtleri nereden gelmiştir?
Ardahan’daki Kürt nüfusun çoğunluğunu 19. yüzyılın ilk ve ikinci yarısında Urfa ve Diyarbekir yöresinden göç eden Kürt aşiretleri oluşturmaktadır.
Ardahan Azeri mi?
Türk Azeriler Iğdır, Kars, Ardahan, Van ve Ağrı’da yaşıyorlar. Azeriler Türkiye’nin büyük şehirlerine (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) dağılmış durumdalar. Iğdır, Ardahan ve Kars kökenliler.
Ardahan’da aşiret var mı?
Dersim boyları Doğu ve İç Anadolu bölgesinde Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan, Bingöl, Muş, Kahramanmaraş, Kayseri, Amasya, Gümüşhane, Elazığ, Adana, Adıyaman, Malatya, Ardahan ve Erzurum çevrelerine dağılmışlardır.
Ardahan’da hangi ırklar var?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalan kısım Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir.
Kars yerlileri kimdir?
Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Kars ili, geçmişte birçok etnik gruba ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde şehirde “Azerbaycanlılar”, “Türkmenler”, “Kürtler”, “Terekemler” ve “yerliler” olarak adlandırabileceğimiz beş etnik topluluk yaşamaktadır.
Ardahan erkekleri nasıl olur?
Ardahan erkekleri genellikle cesur ve güçlü olarak kabul edilir. Topluluklarında aktif rol oynarlar ve ailelerine bağlıdırlar.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Türkmenler Alevi mi?
Türkmen kimliği ve kültürü bazı bölgelerde sadece Alevi Türkler tarafından temsil edildiğinden, Türkmen kelimesi bu bölgelerdeki insanlar için sadece Aleviler anlamına gelir. Örneğin, Kars ve Ardahan illerinde yaşayan Alevilere Türkmen denir.
Türkler hangi soydan gelmektedir?
Türk, Turok veya et-Türk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojisine göre, tarihsel olarak yaşamış ve nesillerini bugün de sürdüren tüm Türk halklarının efsanevi atasıdır. Efsaneye göre, Türk, Jafes’in oğludur. Japheth, Nuh’un oğludur ve hem İncil’de hem de Kuran’da adı geçmektedir.
Ardahan soyu nereden gelir?
628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türkleri tarafından fethedilerek Ardahan ismi verilmiştir. MS. 1068 yılında Ardahan Alparslan tarafından fethedilerek Selçuklu egemenliğine girmiştir.
Ardahanda Alevi var mı?
Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.
Ardahanlılar dadaş mı?
Aslen Erzurumlu olan Dadaş’ım olarak şunu vurgulamak isterim: Dadaş aslen Safevi devletinin batı sınırları içerisinde kalan bölgelerde yaşamıştır. Dadaş aslen Karapapak, Terekeme Türklerinden olup, bugünkü Kars, Ardahan ve Iğdır’da yaşamaktadır.
Ardahan Kafkas mı?
Ardahan, Kafkasya’da, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz sınırında yer alan Ardahan ilinin merkezidir.
Ardahan Karadeniz mi?
Ardahan 1800 m yükseklikte olup ortasından Kura Nehri geçmektedir. Rakımı yüksektir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz Bölgesi ile sınır olan il alanları yüksek ve engebelidir.
Posof halkı nereden gelmiştir?
Türkgözü sınır kapısı Posof’ta bulunmaktadır. Nüfus aslen Kıpçak/Kuman Türkleridir. 31 Aralık 2007 sayımına göre Posof’un toplam nüfusu 9’dur.
Ardahanda Alevi var mı?
Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Boran Ismi Kuranda Geçiyor Mu