Buğdayda pas hastalığı verimi ne kadar etkiler?
Özellikle şiddetli yıllarda, sporlar başakların kabuk ve kılçıklarında da görülebilir. Hastalığın erken ortaya çıktığı yıllarda, daha fazla hasara neden olur. Hem verime hem de kaliteye zarar verir ve ürün kaybı %12 ila %75 arasında değişebilir.
Buğdaya pas ilacı atılmazsa ne olur?
Boyraz, sarı pas hastalığının alt yapraklardan üst yapraklara doğru yayıldığını vurgulayarak, “Hastalık koçanın hemen altındaki bayrak yaprağına ulaştığında çok ciddi verim ve kalite kayıplarına yol açıyor.” dedi.
Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübrelemeyi sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Buğdayda pas hastalığı nasıl geçer?
Yeşil kısımlar pas önleyici maddelerle püskürtülür. İlaçlama, yaprak ve gövde yüzeyinin tıbbi suyla kaplanması için yapılmalıdır. Pas kontrolü ve yabancı ot ilaçlaması için doğru zamansa, ilaçlama ilaçların uyumluluğu dikkate alınarak yapılmalıdır.
Buğday sarı pas ilacı ne zaman atılır?
Sivrisineklerle mücadele esas olarak nisan ayının ikinci haftasından itibaren ilkbaharda ovalara gelen ergin hayvanlara yöneliktir.
Buğday çiçekte pas ilacı atılır mı?
Yıllık hastalık bulaşmasının yüksek olduğu yerlerde ve hassas buğday çeşitlerinde, yeşil akşam spreyi uygulanabilir. Bunu yapmak için, ilk pas püstülleri ortaya çıktığında aşağıdaki pestisitlerden biri uygulanır, böylece tüm bitki ıslanır. Hastalık, buğday ve arpa bitkilerinde çiçeklenme aşamasında görülür.
Pas ilacı atıldıktan sonra yağmur yağarsa ne olur?
Trisiklazol gibi sistemik bir pestisit genellikle yağmur erozyonuna karşı daha dirençlidir. Püskürtmeden bir saat sonra yağmur yağarsa, bu pestisitin etkinliğini temelde etkilemez. Tiyofanat, karbendazim, triadimefon, vb. Uygulandığında, bitkinin %80’i 4 saat içinde dokulara emilir ve aktif bileşen …
En iyi pas ilacı hangisi?
“Külleme” ve “pas” hastalığına karşı en etkili ilaç Azimut! Azimut, tebukonazol ve azoksistrobin etken maddelerinin karışımından elde edilen, kısa sürede yaprağa nüfuz eden ve mantar oluşumunu önleyerek uzun süreli koruma sağlayan bir ilaçtır.
Buğdaya taban gübresi atılmazsa ne olur?
Yağışlı yıllarda verim yüksektir, ancak uygun gübreleme uygulanmazsa protein içeriği düşüktür. Bunun nedeni buğday tanelerinin protein ve nişasta içermesidir ve yağışlı yıllarda nişasta tanede daha uzun süre ve daha büyük miktarlarda birikir. Tahılda biriken ilk besinler proteinlerdir ve proteinler protein ağları oluşturur.
Buğday en çok hangi gübreyi sever?
– En iyi taban gübresi 18-46-0’dır. Bu şekilde buğdayın fosfor ihtiyacının tamamını, azot ihtiyacının ise üçte birini karşılayabiliriz. – Buğday gübrelendikten sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa bitkiler uygulanan gübrenin en fazla %26’sını alırlar.
Buğdaya 26 nitrat ne zaman atılır?
Azotun ilk kısmı ekimden önce veya ekimle birlikte 20-20-0 gibi kompleks gübrelerden biriyle, ikinci kısmı Şubat ayı sonu üre (%46 N) formunda, son üçte biri ise Mart ayı sonu, Nisan ayı başında amonyum nitrat (%26 N veya %33 N) formunda uygulanmalı ve uygulama tarlaya serpme şeklinde yapılmalıdır.
Buğdayda kalsiyum ne işe yarar?
Kalsiyum iyonları, terlemeye bağlı olarak ksilem boruları aracılığıyla tüm bitki dokularına taşınır. Kalsiyum, yeni gelişen hücre dokusunun uç noktalarının gelişimi ve köklerin ve çiçeklerin normal oluşumu için önemlidir. Kalsiyum hücre duvarlarında bulunur. Hücre duvarının yapı taşıdır.
Buğdayda pas hastalığı verimi etkiler mi?
Buğday bitkisi üreticilerimizin büyük bir kısmının geçim kaynağıdır ve stratejik öneme sahiptir. Buğdaydaki pas hastalıkları, iklim koşullarının salgınlara neden olduğu yıllarda önemli verim kayıplarına yol açar.
Pas hastalığı verimi ne kadar düşürür?
Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlık azalması hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Şiddetli enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim kaybı yaklaşık %15’tir, ancak şiddetli enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir. Tahıl büzülmesi ve özgül ağırlık azalması hem verimi hem de kaliteyi azaltır. Şiddetli enfeksiyonlardan kaynaklanan ortalama verim kaybı yaklaşık %15’tir, ancak şiddetli enfeksiyonlar verimi %40’a kadar azaltabilir.
Pas tedavisi nedir?
Hastalık durumunda, 3 veya 5 günlük aralıklarla (hastalığın şiddetine bağlı olarak) uygulamalar yapılabilir. Klor dioksitin pas hastalığına neden olan mantarları öldürdüğü ve hastalığın ilerlemesini durdurduğu kanıtlanmıştır. Klor dioksit, bitkiye zarar vermeden hastalığı kontrol etmenin etkili bir yoludur.
Ekinlerde pas hastalığı nedir?
Yaprağın üst tarafında makine delikleri gibi sarı püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilimi bir çizgiye benzediğinden, bu pasa doğrusal pas da denir. Hastalık yüksek nem veya yağışla tetiklenir. Hastalığın ortaya çıkması için en uygun sıcaklık 10–15 °C’dir.
Pas ilacı ne işe yarar?
“Külleme” ve “pas” hastalığına karşı en etkili ilaç Azimut! Azimut, tebukonazol ve azoksistrobin etken maddelerinin karışımından elde edilen, kısa sürede yaprağa nüfuz eden ve mantar oluşumunu önleyerek uzun süreli koruma sağlayan bir ilaçtır.
Pas ilacı yağmurdan etkilenir mi?
Trisiklazol gibi sistemik bir pestisit genellikle yağmur erozyonuna karşı daha dirençlidir. Püskürtmeden bir saat sonra yağmur yağarsa, bu pestisitin etkinliğini temelde etkilemez. Tiyofanat, karbendazim, triadimefon, vb. Uygulandığında, bitkinin %80’i 4 saat içinde dokulara emilir ve aktif bileşen …
Bitkilerde pas hastalığı nasıl geçer?
Pas hastalıklarının tedavisinde klor dioksit kullanımı: 100 litre suya 500 cc klor dioksit karıştırılır. Karışım bitkiye yukarıdan püskürtme yöntemi adı verilen bir yöntemle uygulanır. Hastalık durumunda, uygulama 3 veya 5 günlük aralıklarla yapılabilir (hastalığın şiddetine bağlı olarak).